Hoe kies je de Beste Thuis Fitness Set

Lukt het niet om regelmatig de oefeningen te doen die je wilt? Of wil je tijd, geld en moeite besparen door niet naar de sportschool te hoeven gaan voor je cardio of krachttrainingen?

Hier geef ik je een overzicht van de mogelijkheden, die jou gaan helpen om in je eigen tijd en plaats te trainen.

De goede thuis fitness set helpt je gemotiveerd te blijven en door te zetten. Met de juiste spullen wordt het zo een goede gewoonte.

Thuis Fitness Set
Voorbeeld afbeelding, hou m klein

Thuis Fitness Set Categorieën

We kennen de volgende categorieën thuis fitness sets:

  1. Losse gewichten zoals Dumbbells en Kettlebells
  2. Multifunctionele krachttoestellen
  3. Cardio apparaten
  4. Lichaamsgewicht training toestellen
  5. Licht en portable materiaal

Trainen met losse gewichten

Als je wilt werken aan een mooier atletisch lichaam, zijn dumbbells en kettlebells geschikt.

Door de losse gewichten kun je perfect bijhouden hoe je vooruitgang is. Een progressive overload of, progressief trainingsschema is dan makkelijk toepasbaar.

Kettlebells

Wil je een simpele total body workout die zowel geschikt is voor cardio als voor spiergroei? Voeg dan Kettlebells aan je thuis gym attributen toe.

Kettlebells zijn zware bollen met een handgreep. Gewichten variëren van een paar kilo tot wel 40 Kg of nog meer. Meestal zijn ze gemaakt van gietijzer. Normaal gebruik je maar 1 Bell per oefening.

De laatste jaren zijn ze in populariteit enorm toegenomen. Je kunt met een Kettlebell uitdagende dynamische total body work-outs doen waarmee je meerdere spieren in je lichaam versterkt. Bovendien is het uitstekend voor je kernspieren en voor je evenwicht en stabiliteit.

De swing bewegingen die je maakt met de Kettlebell veroorzaken middelpuntvliedende krachten. Om die op te vangen, gebruik je veel meer spieren dan bij gewone weerstandstraining.

De spieren worden tijdens de beweging belast bij het samentrekken, maar ook bij het strekken. Tijd onder spanning is daardoor maximaal en de ‘range of motion’, ofwel het bewegingsbereik is volledig.

Kettlebell full body thuis fitness oefeningen

Beste keus

Shapenation en Fitwinkel hebben een groot assortiment Kettlebells van goede kwaliteit en prijs. Ze krijgen hoge waarderingen van klanten. De klantenservice is uitstekend.

Dumbbells

Als je van trainen een dagelijkse routine wilt maken, is het verstandig om spiergroepen tussentijds rust te geven. Spieren moeten de tijd krijgen te herstellen voor je ze opnieuw zwaar belast.

Dumbbells bieden deze mogelijkheid. Je kunt met dumbbells gericht spieren en spiergroepen trainen. Een progressief trainingsschema is uitstekend bij te houden.

Train bijvoorbeeld 5 dagen in de week en doe dat in het volgende schema:

DagTraining
MaandagBovenlichaam
DinsdagOnderlichaam
WoensdagRust
DonderdagPush dag
VrijdagPull dag
ZaterdagBenen en kernspieren
ZondagRust
Voorbeeld trainingsschema

Tip:

Als je de ruimte hebt in je sportkamer thuis, raad ik vaste dumbbell sets aan met verschillende gewichten.

Mijn ervaring is dat de schroefverbindingen van goedkopere dumbbells met losse gewichten vaak los gaan. Daardoor krijgen de gewichten speling. Dit is niet prettig want het verminderd de stabiliteit van de halter of dumbbell.

Beste keus

Mijn voorkeur gaat uit naar een dumbbell rek met verschillende dumbbells voor de gewichten die je nodig hebt. Je vindt een grote collectie hoog gewaardeerde sets bij Fitwinkel.nl en FitnessKing.be.

Multifunctionele fitness toestellen

Met goede multifunctionele toestellen kun je alle spiergroepen op veilige manier trainen. Ook als je alleen bent. Op het moment dat het te zwaar wordt, kun je zelfs loslaten. Het toestel schiet terug naar de beginstand.

Een ander groot voordeel van deze categorie is dat je de ‘progressive overload’ eenvoudig kunt toepassen.

Naast dat je progressief kunt trainen door het aantal herhalingen op te voeren, kun je ook makkelijk het gewicht verhogen door extra gewicht te selecteren. Het gewicht dat je gebruikt selecteer je met een pen in een stapel gewichten.

Let bij de aanschaf op het formaat. Je hebt rondom het apparaat ook enige ruimte nodig en verplaatsen is vaak niet zo eenvoudig. Controleer ook voor aanschaf of de gewicht range past bij je wensen.

Beste review kieskeurig

VirtuFit Krachtstation Homegym KH1 heeft een goede prijs kwaliteit verhouding. Je krijgt voor een relatief laag bedrag een volwaardige home gym. Niet voor niets is deze al 5 keer door kieskeurig als beste aankoop gekozen.

Cardio apparaten

Thuis aan cardio doen kan al met alleen een yoga matje. In de praktijk komen we er helaas meestal achter dat dit niet motiverend werkt. Het is namelijk moeilijk om vooruitgang bij te houden.

Bovendien heb je waarschijnlijk een voorkeur voor een specifieke sport. Bijvoorbeeld hardlopen, cross-training, fietsen of roeien.

Gelukkig zijn er verschillende prachtige oplossingen beschikbaar.

Wat ik zelf een voordeel vind, is dat het apparaat er staat en je herinnert aan je doelen. Mij motiveert dat bijvoorbeeld om aan mijn 10000 passen te komen, als me dat overdag niet gelukt is.

Airbike

Weet je niet goed wat je moet kiezen? Cardio, fietsen op een hometrainer of een cross fit set? Ik ben best onder de indruk van de Schwinn Airdyne AD2i HIIT Airbike.

Deze Airbike werkt op luchtweerstand. Je kunt hem gebruiken op ieder niveau. Bijvoorbeeld voor een cooling down of een rustige duurtraining. Maar je kunt ook tijdens een intensieve HIIT-training je boven- en onderlijf uitputten. Je kunt je onderlijf apart van je bovenlijf trainen.

Een nadeel van deze machine vind ik het geluidsniveau.

Crosstrainer

Een alternatief voor een airbike is een crosstrainer. De VirtuFit CTR 3.0i Ergometer Crosstrainer is een robuuste crosstrainer voor een lage instapprijs. Deze trainer maakt nauwelijks geluid en kan dus ook goed op stille momenten gebruikt worden.

Hometrainers

Een overschot aan calorieën verbranden kan uitstekend op een hometrainer. Gemiddeld verbrand je per uur zo’n 420 kcal en daarmee kun je een cheat dag makkelijk en snel compenseren.

Mijn keus viel op de VirtuFit iConsole HTR 2.1 Ergometer Hometrainer vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding en de uitstekende reviews.

Deze trainer helpt je slank te worden en te blijven.

Loopbanden

Lopen, joggen en hardlopen doe je naar mijn idee het best buiten. Maar als je in een omgeving woont waar dat minder aantrekkelijk is, of de weersomstandigheden nodigen niet uit tot een buitentraining, dan is een loopband fantastisch.

Het is alweer een VirtuFit die de beste beoordeling krijgt van kieskeurig. Het gaat nu om de VirtuFit TR-100 Loopband.

De snelheid is in te stellen van 1 tot 16 km/u en de hellingshoek van 5 % tot 12%. Tijdens het lopen kun je dit eenvoudig aanpassen met bediening in de armleuningen of met de sneltoetsen.

De loopband heeft bovendien 15 programma’s, een lichaamsvettest waarmee je je vetpercentage kunt meten en een echte conditietest door een hartslagherstel meting.

Lichaamsgewicht trainingtoestellen

Wil je geen gewichten gebruiken om sterker te worden? Is je wens mooie slanke en snelle spieren te ontwikkelen? Sterker worden met alleen je eigen lichaamsgewicht.

Van push-up bars tot volledige calisthenics power towers. Alles wat je nodig hebt om met je eigen gewicht als weerstand, te trainen.

Calisthenics is een verzamelnaam voor alle oefeningen die je met je lichaamsgewicht uitvoert. Er zitten veel oefeningen tussen waarbij het draait om het bewaren van je evenwicht. Ondertussen wil je niet je gewrichten overbelasten. En daar komen de apparaten om de hoek kijken.

Hier vind je de 5 meest gebruikte calisthenics lichaamsgewicht training toestellen.

Power Tower

Je gebruikt een power tower vooral om je bovenlichaam en kernspieren te trainen. Belangrijk is dat het apparaat stevig staat en niet kan omvallen.

Voor een power tower heb je wel wat ruimte nodig.

Je kunt beginnen met een eenvoudige. Vaak zijn ze uitbreidbaar.

Beste keus voor beginners

Bij bol.com vind je de Iwant Power tower, 150 kg capaciteit. Een scherp geprijsde tower voor beginners.

Voor meer gevorderden

De Fitwinkel.nl heeft een hoog gewaardeerd station met geïntegreerde trainingsbank, de Virtufit Power Tower Deluxe met Fitnessbank. De bank kan in verschillende hellingshoeken geplaatst worden voor buikspieroefeningen en trainingen waarbij je wel extra gewicht gebruikt.

De Tunturi PT80 Power Tower is een prachtige tower van hoge kwaliteit met trainingsbank en suspension grips. Bekijk de video voor een goede impressie.

Pull-up bars

Pull-up bars kun je in een deurpost klemmen of het is een losse constructie die je neerzet. De losse constructie is beter, maar neemt ook meer ruimte in beslag.

Pull-up station

Een goed station krijg je bij bol.com. Dit Pull-up Fitness Station kun je in meerdere posities gebruiken en is zowel geschikt voor beginners als gevorderden.

Pull-up bar

Een min of meer betrouwbare bar om in je deurpost te klemmen is de B-Physic Pull up Bar. Deze is tot 200 kg belastbaar en past in een deuropening van 72 tot 97 cm.

Een mooie pull-up bar met wandbevestiging is de Hammer Pull-Up 2.0 Optrekstang te verkrijgen bij de fitwinkel.nl.

Push-up grips

Als je het volledige bewegingsbereik (full range of motion) wilt trainen, zijn push-up grips handig. Niet alleen voor de training zelf, maar je beschermt er ook je polsgewrichten mee.

De VirtuFit Opdruksteunen – Push Up bars – Zwart zijn goedkoop en krijgen een zeer goede beoordeling.

Dips bars

Met dips til je je hele lichaam op. Met een dip training gebruik je veel meer spieren dan met bijvoorbeeld de push-up. Deze training is haast een full body exercise met verbluffende resultaten.

Dip bars

Dip bars met 2 losse steunen waarmee je de oefeningen uitvoert. Het is de meest goedkope en flexibele oplossing, maar is het minst stabiel.

Bij Bol.com verkopen ze de Trizzle Calisthenics Dip Bars. Deze bars hebben de meeste beoordelingen en ook de beste.

Dip rek

Een Dip rek bevestig je aan de muur. Daarmee is het een stuk stabieler, maar natuurlijk ook minder flexibel.

De beste keus is in dit geval een set die geschikt is voor pull-ups en dips. Het is de Gymstick Pull-Up en Dip Rack die verkocht wordt bij Fitwinkel.nl.

Dip station

Met de meest stabiele en solide dip apparaten kun je alleen dippen, meer niet. Een goed voorbeeld is de Body-Solid Dip Station te verkrijgen bij Fitwinkel.nl.

Een beginners set, de Dip station, dip standaard, dipper, belastbaar tot 120 kg, kun je voordelig aanschaffen bij bol.com.

Je kunt ook kiezen voor een station dat je naar eigen inzicht kunt uitbreiden, zodat je het multifunctioneel maakt en precies afstemt op wat je er mee wilt doen. Dat is mijn keus, meer functies in de zelfde ruimte.

Een goed rack om mee te beginnen is de Body-Solid PowerLine PPR200X Power Rack inclusief de dip uitbreiding te verkrijgen bij Bol.com. Maximaal belastbaar tot 250 kg.

Een zwaardere toren geschikt voor een belasting tot maximaal 450 kg en die meer uitbreidingen aan kan, is de Body-Solid Pro Power Rack met als extra speciaal voor dippen de Body-Solid Dip Uitbreiding.

TRX Suspension belts

TRX staat voor Total Resistance Exercises. Het is een systeem dat je ophangt en waarmee je met je lichaamsgewicht een totale lichaamstraining doet. Het systeem is licht en portable dus je neemt het makkelijk mee naar buiten om je training in de frisse lucht te doen.

Zelf gebruik ik de TRX en de resistance bands van mijn Pakama set om van een kort hardloop parcours in een park dichtbij, een complete trimbaan te maken met oneindig veel afwisseling.

De TRX en weerstandbanden set van Pakama staat in de lijst van meest gebruikte Calisthenics toestellen omdat ik deze set het meest gebruik. En ik ben echt super enthousiast.

Licht en portable materiaal

En dan is er nog een grote hoeveelheid van klein en licht oefenmateriaal te koop. Dit zijn vooral attributen die je makkelijk mee kan nemen op reis. Hier heb ik vooral veel ervaring in omdat ik voor mijn beroep veel onderweg ben.

Het zijn meestal goed betaalbare hebbedingetjes waarmee je geweldige resultaten kunt behalen. De Pakama set is mijn favoriet, maar naast die set gebruik ik verschillende andere kleine materialen voor meer variatie.

Een goede set voor op reis is ook geschikt voor een workout buiten. Buiten in de frisse lucht heb je vaak meer zuurstof beschikbaar dan binnen. De frisse lucht en een briesje helpen bij het cool blijven en zonlicht geeft je extra vitamine D, belangrijk voor sterke botten.

Kijk dus ook even naar het 7 weken bootcamp oefeningen buiten programma wat je van me kunt krijgen. Je krijgt bij inschrijving bovendien een flinke korting op een unieke travel fitness mat, de enige mat die geschikt is voor een progressieve overbelasting training met TRX en weerstandsbanden. Geschikt voor buiten en je kunt hem wassen op 40 graden.

Fitness of Yoga mat

Last van een vieze of net te harde ondergrond. Voor je gewrichten is het beter om een dempende ondergrond te hebben.

Bol.com heeft een lange lijst met fitnessmatjes.

Aerobic-Stepper

Een aerobicstepper vormt een stabiele basis voor steps. Dat hoeft niet aerobics te zijn. Een step is bijvoorbeeld ook te gebruiken voor inclined push-ups en kuitspier training.

Hier is vind je een lijst van verschillende modellen Aerobic-Steppers.

Buikspierwiel

Met een buikspierwiel doe je misschien wel de beste total body workout. Vooral je kernspieren worden er sterk van. Waarschuwing: let goed op je houding. Als je je rug te krom laat komen, is de kans op rugklachten groot.

Op Bol.com verkopen ze verschillende soorten. Bekijk hier welk buikspierwiel jij wilt.

Deze video laat duidelijk zien waar je op moet letten.

Handknijper

Om sterker te worden, moet je vaak oefenen tot het eind van je kunnen. Bij veel van ons blijkt uiteindelijk dat de kracht in onze onderarmen onvoldoende is om meer herhalingen te doen.

Met een handknijper versterk je je onderarmen. Vind hier de handknijper die jij wil.

Stressbal

Met een stressbal kun je inderdaad stress wegknijpen. Je versterkt daar ook je onderarmen mee. Maar je kunt de bal ook gebruiken om de doorbloeding van vermoeide spieren te stimuleren. En op kantoor kan het een momentje van ontspanning geven.

Hier vind je een mooie lijst stressballen.

Springtouw

Touwtje springen is een geweldige calorieën verbrander. Het is een van de meest intensieve cardio trainingen en bijzonder geschikt voor HIIT. Bol.com biedt een keur aan sport springtouw.

Hoelahoep

Met hoelahoepen verbrand je ook de nodige calorieën. Bovendien is het uitstekend voor je postuur, je evenwicht en je kernspieren. Check deze video voor een voorbeeld van een workout, en koop hier jouw eigen hoolahoep.

Gym Ball

Een gym ball is te gebruiken voor een groot aantal doeleinden. Je vindt op Youtube een enorm aantal trainingen en oefeningen. Eerlijk gezegd heb ik er geen ervaring mee, maar ik kom het tijdens mijn onderzoek naar variatie veel tegen. De gym ball heeft dus al wel mijn aandacht.

Power bag

De power bag is in feite gewoon een sterke plunjezak met extra handgrepen. Je vult hem meestal met zand of water en kunt dan verschillende leuke dynamische oefeningen doen om sterker te worden. Het belangrijkste effect is vergelijkbaar met de kettlebells: de dynamische krachten van bewegen dwingen je veel meer spieren tegelijk te gebruiken. De snelle, slanke spieren worden daardoor maximaal gestimuleerd.

Vind bij Bol.com de powerback van je keus.

Battle rope

Training met battle ropes goed voor je conditie. Doordat de touwen behoorlijk zwaar zijn, worden alle spieren aan het werk gezet. Je maakt met battle ropes onder andere je buikspieren, je armen en schouders en je beenspieren sterker.

Vind hier een mooie collectie battle ropes.

Veel gestelde vragen

Welk fitnesstoestel voor vetverbranding?

Vet verbrand je vooral als je bloedsuikergehalte laag is en de inspanning vooral niet te hoog. Gebruik een crosstrainer of een loopband in de wandelstand voor het beste resultaat.

Welk fitnessapparaat traint de meeste spieren?

Met de volgende toestellen train je de meeste spieren:
– Krachtstation
– Roeiapparaat
– Ab wheel trainer
– Weerstandsbanden
– TRX suspension trainer

Wat is een goede fitness app voor thuis

Er is een enorme selectie fitness apps beschikbaar. Ik gebruik de workout Trainer van Skimble vanwege mijn Samsung Gear Sporthorloge, en die bevalt me uitstekend.
Op dit moment gebruik ik GymUp. Die is helemaal gratis en is super geschikt voor het bijhouden van je vooruitgang. Bovendien kun je terug kijken naar wat je de vorige keer deed. De app is echter niet heel makkelijk in gebruik.

Conclusie

Hulp en trainingstoestellen voor thuis fitness zijn er in overvloed. Het is belangrijk voor je dat je iets kiest wat bij je doelstellingen past. Het moet ook iets zijn waarvan je inschat dat het helpt bij je motivatie. Uiteindelijk heeft fitness, of dat nu cardio of krachttraining betreft, alleen maar zin als je het volhoudt.


Hey,

Als je dit leuk vond om te lezen en je hebt er wat aan gehad, dan zou ik het enorm waarderen wanneer je het met je vrienden wilt delen.

Hiermee help je me mee de wereld een gezondere plek te maken, één persoon per keer.

Super tof van je,

Frank

Stuur me een bericht met messenger of e-mail

Avitar Frank

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.