9 Slechte Conditie Symptomen

Ben je snel buiten adem en zweet je veel? Het zijn 2 voorbeelden van slechte conditie symptomen. En eigenlijk zijn alle gevolgen van een slechte conditie vervelend voor je.

Goede lichamelijke conditie is belangrijk voor ons. Ik ga kort in op de redenen daarvan. Het herkennen van symptomen van een slechte conditie is van belang, want dan kun je er iets aan doen. Dit artikel gaat met name om die symptomen.

9 slechte conditie symptomen
9 Slechte Conditie Symptomen

Belangrijk bij onverwachte Symptomen van een Slechte Conditie

Als de symptomen van een slechte conditie onverwacht optreden, kan het een aanwijzing zijn van een onderliggende kwaal zoals problemen met je hart (hartfalen), problemen met je longen (longkanker) of problemen met je bloed (bloedarmoede). Neem in dat geval voor de zekerheid contact op met je huisarts.[1]

9 Symptomen van een slechte conditie

We merkten al eerder op dat een goede conditie veel voordelen heeft en daarom is het belangrijk dat je bij jezelf kan constateren of die wel of niet goed is. In de komende paragrafen noemen we een aantal slechte conditie symptomen op.

1. Je bent snel vermoeid

Zoals genoemd is een goede doorstroming van zuurstofrijk bloed door ons lichaam van groot belang. Als die niet plaatsvindt, dan raak je snel vermoeid.

2. Je wordt vergeetachtig

Je hersenen dienen ook voldoende zuurstof te ontvangen om goed te functioneren. Dat gebeurt als je een goede conditie hebt. Een slechte conditie leidt tot vergeetachtigheid, je hebt moeite om je te concentreren, het logisch denken wordt lastiger en je raakt sneller geïrriteerd.

3. Je hebt last van slechte conditie hartkloppingen

Als je je inspant, voel je je hart flink kloppen. Je lichaam heeft zuurstof nodig en als de bloedcirculatie niet goed is, dan moet je hart ter compensatie harder werken en dat merk je.

4. Potentieproblemen bij mannen

Seksuele activiteiten bij mannen kunnen negatief worden beïnvloed door een slechte conditie. Voor een erectie is het nodige bloed nodig en dus is een goede bloedtoevoer naar de penis nodig. Bij een slechte conditie is dat minder het geval.

5. Je hebt weinig kracht

Als spieren niet veel worden geoefend, dan zullen ze verzwakken. Als je die dan op een gegeven moment nodig hebt, dan heb je minder kracht.

6. Je hebt last van overgewicht

Er kunnen diverse redenen zijn voor overgewicht. Als je weinig beweging hebt, dan verbrand je lichaam minder en heb je kans dat je dikker wordt. Maar zoals gezegd, er zijn andere factoren die een rol spelen bij overgewicht.

7. Je herstelt langzaam van een inspanning

Na lichamelijke inspanning duurt het een tijd om weer actief te kunnen worden. En mensen met een slechte conditie zweten veel.

8. Je wordt passiever

Als je conditie slecht is, dan heb je weinig energie en ben je minder ondernemend. Met andere woorden, je wordt passiever. Je wordt meer reactief en minder proactief.

9. Je bent sneller buiten adem

Door inspanning worden je longen geoefend. Het is belangrijk dat je longen zich regelmatig goed vullen voor een goede zuurstofopname. Als dat niet gebeurt, dan zul je bij inspanning sneller buiten adem zijn.

Het belang van een goede conditie

  • Met een goede conditie heb je een betere weerstand tegen bepaalde ziektes
  • je bent beter bestand tegen stress
  • je voert je dagelijkse activiteiten gemakkelijker uit
  • je verlaagt het risico van hart- en vaatziekten
  • je blessuregevoeligheid bij sporten neemt af
  • na je lichamelijk te hebben ingespannen herstel je sneller
  • je voelt je fitter en dat straal je ook uit.

Het is essentieel dat je bloed voldoende zuurstof bevat en dat het goed wordt rondgepompt. De hoeveelheid zuurstof is afhankelijk van de conditie van je hart, je longen en je bloedvaten. Ook is het belangrijk dat na inspanning melkzuur uit je spieren wordt verwijderd.

Wil je je slechte conditie verbeteren?

Jump naar de Start Hier pagina van de site naar het onderdeel Betere Conditie en meer Uithoudingsvermogen.

Veel gestelde vragen

Hoe lang duurt het om je conditie te verbeteren?

Conditie verbeteren gaat eigenlijk best wel snel. Met een geschikt programma kun je binnen een maand al behoorlijke vooruitgang boeken.

Waarom gaat mijn conditie achteruit?

Het kan dat je een hart, long of bloedkwaal hebt. Waarschijnlijker is dat je te weinig aan je conditie werkt en dat je gewoon ouder wordt. Maar ook iemand van 50+ kan een goede conditie opbouwen.

Hoe bouw ik langzaam mijn conditie op?

Bouw je conditie op in kleine stapjes. Begin de eerste week met dagelijks 10 minuten matig-intensieve inspanning. Voer dat na de eerste week iedere dag met 1 minuut op. Binnen een maand zit je al op 30 minuten per dag.


Hey,

Als je dit leuk vond om te lezen en je hebt er wat aan gehad, dan zou ik het enorm waarderen wanneer je het met je vrienden wilt delen.

Hiermee help je me mee de wereld een gezondere plek te maken, één persoon per keer.

Super tof van je,

Frank

Stuur me een bericht met messenger of e-mail

Avitar Frank

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.